Alle leidingen in de dekvloer gelegd

Het ziet er ingewikkeld uit op de foto, maar toch is dit voor sommige installateurs de gemakkelijkste oplossing (én de kortste weg). Gewoon gaten boren of hakken, leidingen uitrollen, zand (/cement) er over en klaar!
Deskundigen onder ons vragen zich natuurlijk een aantal dingen af als ze dit zien: hoe is het met de druksterkte van de afgewerkte dekvloer, zoveel elektraleidingen bij elkaar geeft dat geen storingen of warmteontwikkeling, kan er hier ooit nog iets worden gewijzigd, weet ie-mand hoe het nú zit, warm en koud water met dunne isolatie en dat zo dicht tegen elkaar gaat dat goed?
In het project waar deze foto gemaakt is leverden deze vragen allemaal negatieve antwoorden op. De onderliggende oorzaak is dat voor deze megawoning (3.000 m² BVO) geen infrastructuur is ontworpen. Er is gewoon gewerkt als in een gewone woning maar dan veel groter...

Walter Frank Westgeestwww.Bouwkans.nl • 23 juni 2001

Bekijk het project: kasteelvilla

Spaghetti in de vloer

Lekkende profielen bij transparant dak

Het kost soms wel wat moeite om een bouwfout, zoals in dit geval een lekkage, voor een arbiter of rechter goed duidelijk te maken, zeker als er meerdere effecten tegelijk optreden. Een goede foto met aanduiding en wat tekst erbij werkt!In dit geval werd een aluminium daksysteem toegepast waarbij de kokerprofielen te weinig waterafvoerende capaciteit bezaten. En wat er op papier bestond werd in praktijk belemmerd door schroeven, vuil en kit. Er komt namelijk altijd (wat) water voorbij de primaire afdichtingen aan de buitenzijde dat vervolgens moet worden afgevoerd naar buiten. Bij deze kap waren de afdichtingen, zoals hier duidelijk te zien is, natuurlijk ook niet goed. De thermische uitzetting van de polycarbonaat beplating maakt de afdichting hier extra moeilijk. Dit alles leidde tot veel water in het systeem dat niet op gecontroleerde wijze kon worden afgevoerd en resulteerde in waterverzameling en lekkage.

Walter Frank Westgeestwww.Bouwkans.nl • 23 juni 2001

Water loopt langs soms ondoorgrondelijke paden...